Coasta Amalfi şi insula Capri, un tur pe care trebuie să-l faci!
Coasta Amalfi este fara doar si poate una dintre cele mai frumoase si exclusiviste destinatii de vacanta din Europa. Am indrazni sa spunem ca e cea mai frumoasa. S-au scris atatea carti, s-au facut filme si reclame aici…e altceva. E cu totul diferita de celelalte parti ale sudului Italiei, a atras de-a lungul timpului si a inspirat diferite celebritati: scriitori, pictori, muzicieni. De la Goethe si Andre Rieu, pana la Casanova si Wagner
Sorrento, punctul de plecare in aventura
Cel mai apropiat oraş de Coasta Amalfi este Sorrento, ce datează de mai bine de 2000 de ani. Situat în apropiere de Napoli, unde se găseşte cel mai apropiat aeroport, dar fără să fie caracterizat de atmosfera haotică ce predomină în urbea napoletană, Sorrento constituie un punct de start excelent pentru călătoria dumneavoastră.
Nu părăsiţi oraşul fără a încerca limoncello, lichiorul tradiţional produs din coaja lămâilor ce cresc în această regiune. Atenţie însă: conţine cel puţin 35% alcool, aşa că nu exageraţi! Această băutură poate fi savurată cel mai plăcut seara, după o cină savuroasă într-unul din restaurantele ce oferă o spectaculoasă panoramă asupra golfului, Vezuviul, insula Capri şi oraşul Napoli numărându-se printre obiectivele ce pot fi admirate.
Capri, insula dulcei leneveli
Dacă doriţi să vizitaţi faimoasa insulă Capri, cel mai bine este să porniţi din Sorrento, acesta fiind portul cel mai apropiat de această populară destinaţie. O călătorie cu una dintre ambarcaţiunile din port, durează in medie 30 de minute.
Vladimir Lenin, vizitându-l pe Maxim Gorky în 1908, a declarat uimit: “Capri te face să uiţi de tot şi de toate“. Intr-adevar asa este.
Din port luaţi funicularul pentru a ajunge în principalul oraş, Capri, unde merită să vă opriţi pentru a bea un cappucino în celebra piaţă Umberto. Dacă nu vă aflaţi în perioada de vârf a sezonului, când insula este suprapopulată, aveţi şansa să întâlniţi una din numeroasele celebrităţi ce deţin proprietăţi pe insulă.
Capri merită explorată pe jos, nenumăratele poteci oferindu-vă şansa să observaţi pe îndelete peisajele superbe ale acestei insule, ruinele vilelor conducătorilor romani şi spectaculoasele formaţiuni naturale, evitând totodată grupurile mari de turişti.
Daca sunteti fotograf, va doriti sigur sa ajungeti in Anacapri la farul din coltul insulei, sau in gradinile Augustus, iar daca nu sigur in cele 3 puncte de belvedere special amenajate.
Dacă preferaţi mai degrabă confortul, nu ezitaţi să luaţi un autobuz până în Anacapri, de unde puteţi urca pe muntele Solaro cu ajutorul telescaunului. Odată ajunşi sus, veţi descoperi că efortul a meritat. Peisajul ce poate fi observat din cel mai înalt punct al insulei este uluitor.
La coborâre, nu rataţi Villa San Michele, construită la începutul secolului al XX-lea pe ruinele reşedinţei împăratului Tiberius.
Formaţiunea de stânci intitulate Faraglioni reprezintă un alt simbol celebru al insulei Capri. Una din cele trei stânci găzduieşte o specie de şopârlă de culoare albastră ce nu mai trăieşte nicăieri altundeva în lume.
Aventura in Amalfi
Odată încheiată vizita în Capri, puteţi începe aventura pe Coasta Amalfi. Dacă doriţi să exploraţi regiunea cu ajutorul unui automobil, Sorrento reprezintă punctul de start al SS 145 (strada statale 145), şoseaua ce oferă cel mai scurt drum spre Positano, primul oraş de pe coasta amalfitană. Dar, pentru a intra in atmosfera, va recomandam, mijloacele de transport in comun, intitulate SITA, ce fac legătura între Sorrento şi Positano, Amalfi.
Vacanta ca in filme: Positano
Positano este primul popas pe coasta, acest sat cu mai puţin de 4000 de locuitori marcând începutul coastei amalfitane. Dacă în anii ’50 Positano era un sat sărac în care majoritatea locuitorilor trăiau din pescuit, totul s-a schimbat odată cu popularizarea sa de către John Steinbeck. În 1953 acesta a descris Positano ca fiind “un loc de vis ce nu pare cu adevărat real atunci când eşti acolo, dar care devine real şi tentant odată ce ai plecat”. Din ce în ce mai mulţi turişti au început să viziteze acest sat de atunci.
Ravello, orasul care priveste de sus coasta amalfitan
Drumul este absolut superb până în Ravello: mai întâi mergi pe coastă, apoi intri pe serpentine,printre vile vechi si ruine de castele. livezi cu viță de vie și livezi de lămâi. Ravello, este cel mai inalt punct de pe coasta. Nu de multe ori, cand ajungi sus, gasesti totul invaluit in ceata.
Ce poti vedea in Ravello
Festivalul Wagner este unul dintre cele mai vechi și cunoscute festivaluri din Italia. Are loc în fiecare vară în Ravello încă din 1953 și a pornit ca o inițiativă de a promova turismul și de a încuraja economia locală în anii dificili de după cel de-al doilea război mondial. Poartă numele compozitorului germal Richard Wagner pentru că în vara anului 1880, pe când lucrul la partitura lui Parsifal nu se încheiase încă, Wagner a început să se gândească la spaţiile scenice ale viitoarei premiere și a vizitat Villa Rufolo. Atunci, compozitorul nota în cartea vizitatorilor: „Am găsit grădina magică a lui Klingsor”.
Catedrala sau Domul din Ravello, construită în 1087 în centrul orașului de către Orso Papiro, primul episcop al orașului, este dedicată sfântului Pantaleone.
Villa Cimbrone a fost construită undeva în secolul 11 și e cunoscută pentru “terasa infinitului”. Villa este acum hotel dar grădinile sunt deschise publicului pentru vizitare.
Si asta nu e tot, dar trebuie sa parcurgem mai departe.
Amalfi, centrul unui univers
Următoarea oprire este în cel mai mare oraş al coastei şi totodată cel care-i dă numele: Amalfi.
Domul din Amalfi, construit în secolul al IX-lea, reprezintă cel mai important monument al acestui oraş şi păstrează nenumărate comori vechi de un mileniu. Porţile de bronz au fost turnate în Constantinopol în jurul anului 1000, ele fiind cele mai vechi porţi ale unei biserici din Italia.