fbpx

Geamăna, satul fantomă din Apuseni. Doar turla bisericii a ramas.

Geamăna
Posted by: Anca Category: Blog

Geamăna, satul fantomă din Apuseni. Doar turla bisericii a ramas.

Weekendul trecut am fost într-un un loc mai atipic, satul Geamănă din munții Apuseni. De fapt este vorba despre un sat fantomă. Localitatea este în totalitate acoperită de deșeuri provenite de la cariera de cupru de la Roșia Poieni.

Povestea trista a început în anul 1977, când Nicolae Ceaușescu a decis să dea drumul exploatării de cupru de la Roșia Poieni. La acea vreme era cea mai mare din Europa. La început, locuitorii celor aproape 400 de case și-au imaginat, probabil, că se vor imbogăti, insă n-a fost chiar așa. La începutul anilor 1980, au fost expropriate de statul român peste 300 de familii din Geamăna.

Iazul de la valea Sesii se află în munții Metaliferi, aproape de Roșia Montană. Lacul de steril ce acoperă valea a înghițit aproape toate gospodăriile ce erau căndva aici. Tot ce a mai rămas este turlă bisericii. Cu toate acestea mai există 4-5 persoane care își trăiesc viață în continuare, refuzând să accepte sfârșitul. În cele câteva ore petrecute acolo nu am văzut nici un om, singură urmă de viață pe care am văzut-o fiind fumul care ieșea pe coșul unei case singuratice.
Un loc uitat de lume, la care se ajunge destul de greu,  dar care merită vizitat. În ciuda imaginii lugubre a lacului de steril, peisajele din jur sunt de poveste și tocmai această contradicție izbitoare credem că îi atrage pe călătorii rătăciți.

ikkjjj

geamana

geamanaa

Share this post